2016. augusztus 19., péntek

Szalonnasütés

Szalonnasütés

Itt az augusztus, és még annyi de annyi minden maradt a listán. A héten a szalonnasütést választottuk, és milyen jól tettük.

Farkasgyepű előtt ha befordulunk az erdőbe, egy 5-10 perc autózás után klassz kis fedett pihenő van, 3-4 paddal, szalonnasütővel és beljebb az erdőben egy olyan retró pottyantós WCvel. Ideális hely a családi pikniknek, de ahogy közeledett az este, még a sátorozásra is hajlottam volna...

Lila nyílnál kell bekanyarodni, zöld nyíl a pihenő:


A közelben van egy klassz pisztrángos tó, de az túl nagy kockázat lett volna  másfél éves vízimádó Bendegúzzal.

Én csak az alapvető felszerelést vittem magammal, mivel kb 10 percem volt összekészülni. A gyerekek hamarabb ébredtek, és így született az elhatározás, hogy sütögetünk, de gyorsan kellett pakolni. Ami mindenképp kell:

-          SZALONNA :D (én kolozsvárit vittem, mert húsosabb, fejenként egy ujjnyi szelet bőven elég volt)
-          kenyér (célszerű előre szeletelt)
-          paradicsom v paprika
-          alufólia, ha viszünk sütni krumplit, kukoricát és hagymát is
-          pillecukor, ha van édesszájú
-          kés (egy elég volt: a szalonna-paradicsom szeleteléshez, és mikor kész volt a sült szalonna, mindenkinek katonaként került a tányérra)
-          kés a nyársak faragásához
-          fejenként egy tányér, és egy pohár
-          2 konyharuha (és szalvéta, de mivel van pelenkásunk, így nálam mindig van popsitörlő)
-          2 x 1.5 liter csapvíz – inni, szedret mosni, kezet mosni (legközelebb 3 kell)
és még egy mosószeres nagy flakon víz a tűz oltásához
-          pléd (én a padra terítettem)
-          fedeles doboz a szamócának
-          zacskó – esetleges szemétnek és még egy a koszos tányéroknak
      GYUFA ÉS PAPÍR!!!!
-          játék: bubifújó, labda, nagyító, tollas, erdei kincskereső lapok… ki mit szeret


 Ahogy bekanyarodunk, jobbra és balra is sok a szeder bokor (tavasszal pedig szamóca). Elő lehet hát kapni a fedeles dobozt, és jól telepakolni, hogy legyen desszert a szalonna után.

 

 


Jöhet a megfelelő mennyiségű és minőségű fa begyűjtése, majd csinos kis halomba  rendezése, és a tűzgyújtás.




A szalonnához a nyársnak friss ágat vágjunk, nehogy az is lángra kapjon. Ha kész a nyárs, akkor a szalonnát úgy döfjük fel, hogy egyik felén be, másikon ki... ahogy Bendus mutatja:



A szalonnát parázson illik sütni, de ki az aki azt meg bírja várni?



Mi 3-6ig voltunk kinn, ennyi idő alatt kényelmesen szedünk szedret, sütöttünk szalonnát és ettünk fel mindent. Hazaérve jó alapos fürdés, és kullancsvadászat. (Apa talált egyet bennem, leszedte... de kiderült, hogy csak egy anyajegy volt! :D )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése